Monday, July 26, 2010

Избор на платформа за блогване

Проблем: Коя платформа да избера?

Интернет пространството предлага много различни платформи за блогване, като например Tumblr, Joomla, Blogger, Wordpress, Drupal. Разбира се има още доста други, но доколкото ми е известно тези са от най-популярните. Особено важно в този случай е да подчертая, че достъпът и работата с всяка от тези платформи са безплатни.
До момента моят опит е свързан само с Blogger и Wordpress, за това няма да правя свободни съчинения и ще представя предимствата само на тези 2 платформи. Тук ще направя една малка вметка относно Wordpress - той съществува в 2 версии:
  • такава, при която не разполагате със собствен хостинг (абсолютно безплатен старт) наричана още Wordpress.com
  • вариантът self-hosted, при който вече трябва да се инвестира известна сума за домейн и хостинг - т. нар. Wordpress.org

Blogger

Платформата е собственост на Google.

Предимства:

Подходът, който е възприет при работата с тази платформа е силно визуален и нуждата от писане на код (дори HTML) е минимална. Както вече казах Blogger принадлежи на Google, поради което има възможност за лесна интеграция с останалите приложения на компанията. Не се изисква допълнително заплащане в случай, че в последствие решите да закупите домейн и да го свържете към вашия блог.
Инсталация: Не се налага инсталация и дълги предварителни настройки, за да започнете. Време до написване на първата статия: около 4 мин.

Недостатъци:

Адресът на страницата винаги съдържа допълнителното .blogspot.com. Системата е доста по-малко гъвкава. Няма възможност за голям избор на теми, плъгини и т.н. Поради тази причина при разрастване на страницата идва момент, в който се налага смяна на платформата. Няма възможност за достъп през ftp, което може да създаде проблеми с кандидатстването в някои афилиейт програми, както и да затрудни работата по поддръжка на страницата.

Wordpress.com

Това е олекотеният вариант на може би най-популярната и доста мощна платформа за блогване - Wordpress.

Предимства:

Интерфейсът на системата е доста удобен за работа и има български вариант, което определено е предимство в случай, че не владеете английски. Почти не се налага писане на код. Има добър избор на теми. Възможностите за настройки на външния вид и функционалността на страницата са доста по-големи и се правят по-лесно по-лесно от тези в Blogger. Статистика с много добра визуализация в работното табло, няма нужда от инсталация на допълнителна такава. Надграждането към пълната версия на Wordpress е по-лесно и безболезнено от това при Blogger.
Инсталация: Не се налага инсталация и дълги предварителни настройки, за да започнете.
Време до написване на първата статия: около 4 мин.

Недостатъци:

Недостатъците на Wordpress.com са в доста голяма степен сходни с тези на Blogger. Адресът на страницата винаги съдържа допълнителното .wordpress.com.Към тях може да се добави и това, че ако решите да инвестирате в домейн, добавянето му към блога ви ще струва допълнително 5USD. Няма възможност да използвате AdSense (друга възможност за монетизация, на която ще посветя статия).

Wordpress.org

Пълната версия на Wordpress е пълнофункционална блогинг платформа с практически неограничени възможности.

Предимства

Има интерфейс на български. Възможно най-гъвкавият от трите представени платформи. Може би най-голямото предимство е, че като платформа с отворен код, по света има хиляди разработчици, които пишат теми и плъгини за Wordpress. Още по-хубавото е, че много голяма част от тях са безплатни. В редките случаи, когато имате нужда от наистина специфично решение (обикновено за бизнес приложения) може да се наложи да използвате платен плъгин. Моето впечатление е, че това се налага наистина рядко, а когато все пак нямате избор, цената е приемлива и оправдана на фона на възвръщаемостта. Възможностите за персонализирани настройки са лимитирани единствено от вашето въображение и технически компетенции. Още едно голямо предимство е много активната общност на потребителите на Wordpress, само едно от множеството места, където можете да намерите решение на възможните проблеми.

Недостатъци

Изисква определена инвестиция в домейн и хостинг. Нивото на техническа компетенция необходимо за работа е определено по-високо, отколкото при другите две платформи. Използването на плъгини от различни автори и липсата на стандартизация понякога водят до разнообразни бъгове, но това е сравнително рядко явление.
Инсталация: Не е трудно да инсталирате Wordpress на собствен хостинг (ще напиша отделна статия как става това). Платформата е известна с това, че инсталацията отнема 5 минути. Моят опит показва, че обикновено отнема малко повече, но при всички случаи, ако се следва последователността на практика няма какво да се обърка.
Време до написване на първата статия: 15-20 минути - в зависимост от това колко време ще отделите на допълнителните настройки. Хубавото е, че винаги можете да промените настройките в движение, така че дори да пропуснете нещо в началото - няма страшно.

Решение: Blogger

Най-важното при създаването на един блог, както и при избора на платформа е доброто дефиниране на целите. В самото начало на експеримента аз казах, че моите цели са да не инвестирам никакви средства, докато този проект не започне да носи пари. Това автоматично елиминира иначе най-доброто според мен решение Wordpress.org.
В избора между Blogger и Wordpress.com надделя фактора монетизация. По-конкретно възможността да използвам AdSense на Google, защото към страниците в Blogger няма предварителни изисквания, за да могат да използват тази възможност. Що се отнася до Wordpress.com - такава възможност на практика няма. При Wordpress.org можете да използвате AdSense, но едва след като получите одобрение от Google.
Казвайки това не искам да ви заблуждавам, че AdSense е панацея, от която ще изкарате бързо много пари, но от друга страна е най-лесният и бърз начин да видите първите центове. AdSense, както и всеки друг начин за монетизация зависи много от посещенията в блога. Колкото по-голям е трафикът към вашия сайт - толкова повече пари можете да изкарате от програмата.
Втората причина да се спра на това решение е, че в стъпките, които заложих в началото закупуването на домейн предхожда закупуването на хостинг, т. е. изборът на Wordpress.com би означавал допълнителен разход от 5USD.

Знам, че това решение ще ми донесе страдания в последствие, когато си купя домейн и хостинг и реша да направя преход към Wordpress.org. Повярвайте ми правил съм го и е дълъг и тежък процес. Но пък за образователните цели на този блог подобни предизвикателства са добре дошли.

Вие какви платформи ползвате, какво ви накара да направите този избор?
Снимка: http://www.optimalresume.com/

3 comments:

  1. Интересен експеримент. Поздравления за логичната обосновка на избора.

    Изборът на платформа зависи от нуждите. Всяка платформа има своите предимства и недостатъци, така че е твърде общо да се заяви "Аз използвам ... и нищо друго". Въпреки, че поддържам блог за blogger използвам и WP, Tumblr, Joomla и Drupal. Има проекти, за които блогър просто не предлага необходимите функционалности. От друга страна за един "чист" блог, не виждам особен смисъл да се измъчвам с темплейтите за Drupal вместо да използвам Blogger или Wordpress (дори Joomla е излишно хабене на място на хоста)

    Малко се отклоних от основната тема: интересното е как ще монетаризираш блог, в доста тясна ниша, на български. Изборите не са кой знае колко - адсенс и продажба на реклама/линкове. Това обаче е отличен начин да се покаже, че не е необходимо да "създадеш" "българския фейсбук" за да направиш нещо печелившо.

    Успех - ще следя блога с интерес

    ReplyDelete
  2. Благодаря за уточнението. Добавих Drupal сред популярните платформи. Бях го пропуснал, тъй като не познавам никого, който реално да го ползва. Все пак, това не прави платформата по-малко популярна.
    Що се отнася до монетизацията - това е предизвикателство. Все пак ако искаш да учиш някого на нещо е добре да покажеш, че го можеш :)

    ReplyDelete
  3. Българската платформа http://eu-bloger.eu също е добър вариант.

    ReplyDelete