Thursday, July 29, 2010

Избор на афилиейт посредник

Проблем: Как да избера правилният афилиейт посредник?

Всъщност този въпрос е зададен малко некоректно. Вероятно никога няма да ви се наложи да избирате един Афилиейт посредник. Повечето Афилиейт посредници нямат условия за ексклузивност, което означава че с времето ще можете да работите с все повече посредници и съответно да изкарвате пари от работата с всеки от тях. Все пак веднага искам да кажа, че когато започвате работата с афилиейт посредниците (особено ако бизнесът ви е съставен от един човек) свикването със системата и начините на работа със всеки един от тях отнема време. Освен това почти всички афилиейт посредници имат минимална сума, която изплащат. От тази гледна точка за вас е много по-добре да имате спечелени 100 GBP от един афилиейт посредник отколкото на 6 места по 20GBP, защото можете веднага да поискате да ви бъдат изплатени, докато в другия случай ще чакате на шестте места да достигнете до минималната сума.
Обръщам внимание на тази специфика, не защото смятам че трябва да работите само с един афилиейт посредник, а по-скоро да ви насоча, че е добре да приоритизирате. Така ще постигнете резултати (изплатени пари) много по-бързо.

Критерии за подбор на Афилиейт посредници

За какво трябва да гледате, когато избирате Афилиейт посредници и кои са критериите, по които да ги приоритизирате:
  • Брой и качество на магазини/търговци (релевантни за избраната от вас ниша/ниши), които работят с Афилиейт посредника. Този критерий е много важен, тъй като наличието на повече добри Търговци гарантира повече възможности за добри оферти, които да предоставите на читателите си - съответно повече възможности за сделки. По-големият брой Търговци дава възможност по-бързо да изкарате необходимата сума минимум, която да ви бъде преведена.
  • Периодичност на плащане - има отношение към бързината, с която ще получите парите си. Различните Афилиейт посредници имат различен срок между две плащания - обикновено на месец или на 2 седмици след одобрението на сумата. В началото на всеки период Афилиейт посредника отчита имате ли минимума за плащане и ако го имате можете да получите парите си. В случай, че още не сте достигнали сумата - следващата проверка и съответно следващото плащане идва в началото на следващия период.
  • Минимална сума за плащане - Колкото по-голяма е минималната сума за плащане, толкова повече ще се наложи да чакате, докато я достигнете. Хубавото е, че за повечето Афилиейт посредници минималната сума за плащане е около 100 валутни едници (GBP, EUR, USD - в зависимост от това в каква валута работят), а това е сума, която е постижима в обозрим период, стига да работите правилно. Има Афилиейт посредници, чиято минимална сума за плащане е 25 GBP, но все пак трябва да се имат предвид и банковите такси, които обезсмислят плащанията на твърде малки суми.
  • Начини на плащане - има различни начини, по които Афилиейт посредниците изплащат сумите - най-често срещаните са с банков превод, чрез PayPal, с чек и с Western Union. В зависимост от банките, с които работите и обема средства, които получавате трябва да изберете най-изгодните начини за вас. Таксите на различните банки варират в зависимост от вида и обема, поради което е невъзможно да бъде препоръчан "най-изгоден" начин за плащане.
  • Обслужване на клиентите - разбира се различните Афилиейт посредници имат различно ниво на обслужване, що се отнася до бързина и точност при разрешаването на проблеми и отговори на въпроси. Понякога това е доста важно за вашата работа.
  • Лесна за работа функционална система - макар на пръв поглед да звучи малко странно, този фактор има доста голямо значение според мен. Различните системи имат различна степен на интуитивност. Създаването на афилиейт линкове и банери с някои отнема значително повече време от други за едно и също количество работа. Когато сте притиснати от времето това има голямо значение при приоритизирането на офертите, които публикувате. Също така много важни са статистиките, които системата предлага.
  • Печалба - истината е, че в началото няма как да знаете, кой от Афилиейт посредниците ще ви донесе най-голяма печалба. Единственият начин да изберете правилно е на базата на мненията на по-опитни афилиейт блогъри, които са склонни да споделят и разбира се на горните критерии.
Сборът при оценката на тези критерии би трябвало да ви даде достатъчна яснота как да подредите приоритетите си спрямо афилиейт посредниците.

Кои посредници отговарят най-добре на критериите

Тук ще споделя личното си мнение, базирано на досегашния ми опит с Афилиейт посредниците, с които работя. Ще изброя фаворитите си за всеки един от критериите:
  • Брой и качество на магазини/търговци (релевантни за избраната ниша/ниши) - Affiliate Window - над 900 магазина
  • Периодичност на плащане - Affiliate Window - на всеки 2 седмици
  • Минимална сума за плащане - Paid On Results - 25 GBP
  • Начини на плащане - AdSense - поемат разходите по превода за своя сметка
  • Обслужване на клиентите - Affiliate Window - бързи, коректи и с лично отношение
  • Лесна за работа функционална система - Affiliate Window - най-бърз и лесен достъп до офертите, промокодовете; най-лесно създаване на афилиейт линкове и банери; не е задължително всички рекламни канали да са описани в системата.
  • Печалба - този фактор е доста динамичен и в различни периоди кандидатите за първо място се сменят. Във всеки случай в момента фаворитите ми са: Affiliate Window и Zanox

Решение: Affiliate Window или Zanox

Избор на афилиейтЗа мен Affiliate Window е очевидното решение, поради всичко изброено по-горе. Има обаче едно условие, заради което сложих и втори победител - регистрацията в Affiliate Window изисква плащане на 5 GBP, които се връщат с изплащането на първата сума. Това се прави, за да се гарантира че регистрацията е направена от реален човек. Все пак ангажиментите, които поех в началото за cost-effective решения ме задължават да дам още една алтернатива - Zanox, която е напълно безплатна.

Казаното по-горе се базира на моята работа в конкретни пазарни ниши. Какви са вашите впечатления?
Снимка: http://www.edmagnin.com

No comments:

Post a Comment