Sunday, August 1, 2010

Редизайн на блог в Blogger

Стандартните теми в Blogger не предлагат нито невероятен дизайн, нито кой знае колко добра функционалност. Едно от първите неща, които започващият блогър е добре да направи е да придаде по-професионален вид на блога си.

Предпоставки


  1. Редизайн се прави при необходимост - не препоръчвам да се прави редизайн просто защото можете. Поради няколко причини - в общия случай фината настройка на темата в Blogger е досадна и времеемка работа, която често изисква писане или поне редактиране на HTML и/или Java Script код.
  2. Познания по английски - не са задължителни, но със сигурност животът ви на блогър ще бъде много по-лесен ако владеете поне малко английски език. Това ще ви даде възможност да имате достъп до много повече специализирана информация, както за блогването, така и в нишата която сте избрали.
  3. Познания по HTML - тук вероятно част от вас ще се стреснат. Веднага искам да кажа, че HTML не е нещо много сложно и елементарните познания, които са ви нужни могат да се натрупат относително бързо. Има множество страници в мрежата с примерен код, за нещо конкретно, което сте рщешили, че искате да направите. Все пак ако не разбирате от HTML - без малко четене няма да мине. От друга страна, това е едно от минимум познанията, които трябва да притежава професионалния блогър. Не защото във всички случаи трябва да кодите сами, а поне за да сте независими от разработчиците си за някакви дребни корекции.

Стъпки при редизайн

  1. От какво имате нужда - най-важното решение е да сте наясно какво искате да постигнете в края на това начинание - какви са недостатъците на сегашната тема и какви предимства трябва да има новата.
  2. Намерете подходящата тема - След като вече сте наясно за логиката и структурата на вашия блог - можете спокойно да изберете тема. Из мрежата има хиляди безплатни теми, част от които изглеждат наистина добре. Най-лесният начин да намерите теми е чрез търсачките. Трите важни ключови думи са "Blogger", "Themes" и "free". Последната е за да сте сигурни, че няма да се наложи да плащате. Както можете да се досетите има и много професионални теми, които можете да получите само срещу заплащане. Не че съм против да се плаща за добра тема - напротив, но това е стъпка, която препоръчвам да се направи, едва след като сте започнали да изкарвате пари от интернет. Едно, защото тук гоним рентабилност и второ, защото едва когато поработите ще можете наистина да си дадете какво наистина е важно да притежава вашата тема.
  3. Инсталация на темата - Обикновено темите идват под формата на .xml файл. Ако искате да инсталирате нова тема можете да го направите като отидете в контролния панел на блога си в таб Design ->Edit HTML. От тук има 2 алтернативни варианта 1. да намерите файла и да го качите през интерфейса на Blogger или 2. да отворите файла с текстов редактор, като Notepad, да копирате текстовото съдържание на файла и го поставите в полето показано на картинката, като замените изцяло съществуващия текст.
  4. Валидация на темата - Това не е задължителна стъпка, но е доста полезно да проверите дали темата, която сте решили да инсталирате е достатъчно добре написана. За целта има множество сайтове - аз ползвам този HTML валидатор. Просто въвеждате името на вашия сайт и виждате доколко некоректно е написана темата. Ако се окаже, че има стотици грешки, може би не си заслужава да се занимавате с тази тема. Добре написаната тема е предимство за SEO (намирането на вашата страница от търсачките), както и по-голяма гаранция, че страницата ви ще изглежда еднакво добре, независимо от браузъра, който ползва потребителя. Все пак ако темата са безплатна, в общия случай, не можете да очаквате, че е перфектно написана.
  5. Настройки на темата - Колкото и добре да пасва темата на вашите цели, винаги ще се наложи да се направят допълнителни настройки. Това се прави от таб "Design" в Blogger. В Page elements можете да подредите уиджетите/джаджите, които Blogger или темата предлага. Тези настройки са визуални и се правят само с преместване на елементите. Ако блогът ви е на български или искате да направите по-специални настройки вече ще се наложи да се заровите в кода. Има много страници, които предлагат доста добро описание на работата с HTML - няма смисъл да навлизам в подробности.
  6. Уиджети/джаджи - колкото повече се занимавате с уеб сайтове, толкова повече ще забелязвате, че имате нужда от функционалност, която не се предлага от темата. Докато в Wordpress намирането на джаджи, инсталацията и актуализацията им са относително систематизирани, то при Bloger не е точно така. Уиджетите се намират най-лесно и удобно през търсачките - с ключови думи widget, blogger и разбира се ключова дума за функционалността, която ви трябва. Инсталацията става обикновено като добавите в таб Design ->Page Elements->Add Gadget ->HTML/JavaScript и в него поставите предоставения код. Има джаджи, които са по-сложни и изискват повече стъпки при инсталацията, но в тези случаи стъпките са подробно описани на страницата на уиджета.

Редизайн на Affiliate Sandbox

В началото бях решил да използвам абсолютно стандартна тема без почти никакви настройки - време за инсталация до започването на писане на статии - 4 мин. Тъй като този блог е експеримент и си поставя предизвикателства - едва след първите 100 уникални потребителя реших да направя редизайн. Не препоръчвам подобен подход за вашия блог. Изборът на функционална тема още от началото значително ще подобри статистиките ви за прегледани страници, време прекарано на страницата и т.н., защото на читателите ще им е много по-приятно да четат блог с добра навигация и лесна ориентация в статиите. В началото блогът изглеждаше така:



Основните промени, на които искам да обърна внимание и мотивацията за тях могат да послужат за идеи, какво да направите за да стане вашата тема и съответно вашия блог по-функционален.
  1. Избрах нова тема, която предполагам ще се съгласите изглежда значително по-добре.
  2. Намаляване на текста на началната страница - Стандартно статиите в Blogger се показват с пълния си текст на началната страница. Това доста затруднява потребителите да получат пълна представа за блога и налага дълго скролиране, особено ако пишете дълги статии като мен. Вече само малка част от статиите е на първа страница и читателят може да види повече статии на един екран. (Как става това ще обясня в следваща статия.)
  3. Замених навигацията по дати с навигация по теми - шансът потребителите да се интересуват "кога" вместо "за какво" сте писали е минимален. Става със стандартен уиджет "Labels", който замени "Archive" в моя случай.
  4. Увеличих броя на рекламните полета от 1 на 2 - така получавам 2 пъти повече импресии, съответно има два пъти по-голяма вероятност да получа повече кликове и съответно повече средства.
Кои са уиджетите, без които не можете в Blogger?

No comments:

Post a Comment