Friday, September 3, 2010

Синхронизиране на блог с Facebook

Има разнообразни възможности да публикувате съдържанието на блога си във Facebook. Не е нужно да го правите ръчно, нито да разчитате че някой друг ще забележи съдържанието и ще го сподели. Има възможност всичко това да става автоматично и почти в реално време с натискането на бутона за публикуване на статията.

Въпреки, че в миналото много програмисти сътвориха различни плъгини, с които да се прави това, смятам че най-доброто нещо в момента е решението, което самият Facebook предоставя - Networked blogs.



Предимствата на Networked blogs

  1. Основно предимство не Networked blogs е, че това решение е платформно независимо, което означава, че независимо дали ползвате Wordpress, Blogger или друга плаформа за блогване, то ще работи.
  2. За разлика от други плъгини Networked blogs не краде от вашия трафик, защото публикува само заглавието и малка част от съдържанието на статията. По този начин вашите читатели пак ще посетят вашия блог, ако статията им е интересна и отново ще видят рекламите на вашия сайт, което е особено важно за хората, които имат комерсиален блог (т. е. изкарват пари от блогване).
  3. Настройката и персоналните предпочитания се правят много лесно, тъй като се отразяват директно във Facebook.

    Как се включва блог в Networked blogs?

    Макар че отнема известно време настройките се извършват наистина лесно:
    1. Трябва вече да имате работещ профил във Facebook и да сте се логнали.
    2. Отидете в Networked blogs и натиснете големия бутон "Add your blog".
    3. Автоматично ще бъдете пренасочени към настройките на Networked blogs във вашия профил.
    4. Изберете бутон "Register a Blog" и след това опишете проекта в предоставената форма.
    5. Имате два начина за да удостоверите, че блогът е ваш - чрез приятели или с добавяне на уиджета на Networked blogs в блога си. Препоръчвам втория, защото първия отнема време и трябва да занимавате други хора. Освен това уиджетът е още един начин да подтикнете читателите ви да се абонират за съдържанието на блога ви.
      • Регистрация в Wordpress - От контролния панел "Appearance" сложете в сайдбара един стандартен уиджет "Text", чрез който можете да показвате текст или да визуализирате HTML код на страницата си и поставете там предоставения код. В случай, че ползвате Wordpress.com или друга платформа, която не поддържа Java Script просто изберете специално подготвената за това версия на кода. След това натиснете бутона Verify Widget.
      • Регистрация в Blogger - в таб Design на вашия контролен панел изберете "Add a Gadget" в сайдбара и от там "HTML/JavaScript Add" поставете кода там и съхранете дизайна. След това натиснете бутона Verify Widget.
    6. Сега остава само да определите как и къде ще се публикуват статиите от вашия блог във Facebook - във вашия профил и/или в някоя от Facebook групите/страниците на които сте администратор. Става елементарно само с няколко кликвания.

    Това е всичко, вече вашият блог публикува автоматично статиите във Facebook - така можете споделите вашия труд с много повече хора и да направите сайта си много по-популярен и посещаван.

    2 comments:

    1. This comment has been removed by the author.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Здравейте, пробвах да направя настройките, но единственото, което се случи беше това, че си направих нещо като профил на съвсем друго място и публикациите ми се показваха там. Във фейсбук нищо:). Явно аз не успях. Изтрих всичко, дано!:) Все пак смятам, че статията е много полезна, явно аз нещо бъркам някъде. Следвах точно инструкциите, създадох приставката в блога си и т.н., но във Фейсбук нищо не се получи. Все пак, благодаря!

        Delete