Wednesday, September 8, 2010

Страница, група или профил да създам на блога си във Facebook

Синхронизацията на блог във Facebook е лесна работа, както видяхме, но има и някои тънкости. Възможните начини да публикувате частично съдържанието на блога си в социалната мрежа и по този начин да привлечете повече читатели са поне 3 - в профила си, в група и в страница.

В зависимост от целите и идеите ви за развитие на блога, трябва да изберете най-подходящия вариант. Всеки от тях има своите предимства и по-слаби страни. Въпрос на стратегия е да направите точния за вас избор.

Профил на блог

Профилът има смисъл, когато искате всички постове да се публикуват от ваше име. Използва се, когато искате пряко да се идентифицирате с блога си и съответно блога със себе си. Подобен подход има смисъл при следните случаи:
  • Блогът ви защитава определени идеи и искате да идентифицирате себе си с тях 
  • Имате много приятели във Facebook и така лесно ще достигнете до тях
  • Искате да придадете своя авторитет на блога си (вие сте популярна личност: музикант, спортист, политик...)
  • Блогът ви е популярен, а вие сте в сянка и смятате че е време да поработите за личния си бранд (вие сте журналист, писател, блогър, копирайтър...)
Възможен е и подход с регистриране на отделен профил само за блога, но според мен този вариант е по-малко работещ, защото профилите непринадлежащи на хора дразнят и много потребители ги отбягват. Също така е най-вероятно няма да можете да попълните личните данни като рождена дата, образование и др., което също е не особено приемливо.
Към минусите на създаването на профил за блог бих добавил:
  • Неподходящо е да кръстите профила с някакъв призив или общочовешка тема, която да бъде харесвана и съответно лесно потребителите да се присъединяват към нея.
  • Трябва да одобрявате ръчно всеки потребител пожелал да се сприятели с вас - това забавя процеса и интерактивността.
Все пак в случай, че решите да използвате варианта с профил, трябва да знаете, че за разлика от вариантите с група и страница, можете да смените името на профила, ако установите, че името не работи добре. По-долу ще обясня защо има такова ограничение.

Група на блог

Между група и страница има тънка разлика. В основната си част двете имат сходна функционалност, но при групата е по-лимитирана.
Групата притежава по-малко варианти за описание на целта/смисъла/дейността на проекта - в нашия случай блога.
В групата не могат да бъдат инсталирани приложения, което на моменти може да се окаже ограничаващо за функционалностите, които изкате да предложите на членовете.
Дори да сте администратор на групата, когато публикувате нещо то идва от името на профила, а не от името на групата, това е подходящо в случаите, когато искате да модерирате групата в лично качество, а не от името на страницата.
Групата предлага достатъчно функции и ако нямате големи планове, а по-скоро искате да направите фен-страница или група на кауза, може да ви бъде напълно достатъчна. Но в случай, че искате да извлечете максимума за вашия блог според мен страницата е по-доброто решение.

Страница на блог

Страницата притежава цялата функционалност на групата, но е надградена с доста допълнителни възможности.
В страницата може да направите много детайлно описание на на вашия блог - тематика, цели, контактна информация и т.н.
В страницата могат да бъдат инсталирани приложения, които да предложат допълнителни възможности - елементарен пример за който се сещам - анкети свързани с темата на страницата.
В случай, че сте администратор на страницата, когато публикувате нещо то идва от името на страницата. Това изглежда много по-естествено и авторитетно, като послание към хората, харесващи вашата страница. Подходящо е да използвате страница, в случай, че не искате да се афиширате като администратор. Тогава информацията за създателя на групата е невидима.

Трикове при създаване на група и страница във Facebook

  • Групи и страници се създават от десния сайдбар в началната страница на Facebook, след като сте се регистрирали.
  • Обмислете много внимателно името на групата/страницата, защото след като я създадете нямате възможност да го смените. Това е логично, защото в противен случай съществува възможността да се присъедините към група на почитатели на вегетарианството, а по-късно да бъде преименувана и да се окаже, че членувате в такава подкрепяща нацизма.
  • Бъдете креативни - не кръщавайте групата/страницата на блога си. Много по-вероятно е да мобилизирате потребители да се включат, ако името е призив или общочовешка тема свързана с блога. Пример, когато направихме страница на Порталът за онлайн пазаруване, не избрахме да я кръстим така, а "Аз пазарувам онлайн!". Повече потребители ще се включат ако се почувстват част от нещо, докато ако сложите името на блога си ще разчитате само на приятелите си и почитателите на блога, които и без това вече знаят за съществуването му.
  • Призовавам ви много внимателно да попълвате описанието, тъй като веднъж създадена групата или страницата не може да бъде редактирана, що се отнася до основните и атрибути - име, описание, категория, цели и т.н.
Има още нещо, което е добре да оцените, когато взимате решение кой от трите варианта да използвате. След като сте определили името помислете, кой от призивите е най-удачен за него - всеки от трите - се добавя с бутон с различно послание:
  • Профил - Добави като приятел
  • Група - Присъединявам се
  • Страница - Харесва ми 
След като сте създали вашите профил, група или страница, остава само да синхронизирате блога си с Facebook и да започнете да публикувате автоматично съдържанието по избрания от вас начин.
За целите на моите проекти аз използвам Facebook страници, тъй като са най-подходящи за целите ми. Какво използвате вие? 

No comments:

Post a Comment